Waarop moet ik letten als ik edding Permanent Spray gebruik om kunststof te lakken?

Niet alle kunststoffen zijn geschikt om te worden gelakt. Zo kunnen zachte kunststoffen (bijvoorbeeld zacht PVC) niet worden gelakt. De daarin verwerkte weekmakers kunnen in de laklaag terechtkomen en het droogproces evenals de goede hechting van de lak belemmeren.

De meeste harde kunststoffen daarentegen kunnen wel worden gelakt, dus ook met edding Permanent Spray. Het gaat dan bijvoorbeeld om polyurethaan (PUR), polystyrol (PS), polyamide (PA), gemodificeerd polypropyleen-rubber (EPDM), acrylonitril-butadieen-styrol (ABS), glasvezelversterkte kunststof (GVK), hard polyvinylchloride (hard PVC), polyester (PES) en polyethyleenterephthalaat (PET). Uitzonderingen hierop vormen echter polyethyleen (PE, HDPE, LDPE) en polypropyleen (PP). De oppervlakte-eigenschappen van deze kunststoffen bieden onvoldoende verbindingsmogelijkheden, wat betekent dat de lak zich niet aan het oppervlak hecht.

Bovendien zijn de meeste kunststoffen gevoelig voor oplosmiddelen en reageren ze heftig op temperatuurschommelingen. Een voorbehandeling met edding Permanent Spray kunststof primer wordt dan ook absoluut aanbevolen. Deze primer staat garant voor een lakbare brug tussen de ondergrond van kunststof en de volgende laklaag. De edding Permanent Spray kunststof primer is het perfect hechtingsmedium voor de aansluitende lakbeurt met edding Permanent Spray Acryl-Farblack.

Doe vóór het lakken van kunststof eerst een proef op een onopvallende plek om zeker te weten dat de lak verenigbaar is met de ondergrond.

Was dit artikel nuttig?